#wspólny czas…
Przedświąteczny czas… najpiękniejsze wspomnienia…
Ten czas… magia świateł, kolorów, zapach pomarańczy i świątecznych wypieków. Wiecie, że takie reminiscencje z dzieciństwa zostają nam na całe życie? Zapachy potrafią przywoływać najpiękniejsze momenty i powodują ciepło na serduchu 🙂 Taki jestem sentymentalny, czasem 😉
Pamiętam, że jako dziecko ogromnie ceniłem sobie ten rodzinny czas, zakup choinki i przedświąteczne przygotowania. Dziś, mając swoją rodzinę doceniam to i staram się, by takie właśnie były nasze Święta. To, co szczególnie utkwiło mi w pamięci, to świąteczne pieczenie ciastek, które, także w naszym domu, stało się już tradycją 🙂
W tym roku zaczęliśmy od zimowych markiz z kremem Nutella. Chyba nie muszę Wam mówić, że są oszałamiająco pyszne 🙂
To, co na pewno Wam się spodoba, to fakt, że przepis jest bardzo łatwy i szybki, a przy tym można do przygotowania zaprosić całą rodzinę lub znajomych i mieć naprawdę fajną zabawę!
Abyście także Wy mogli skorzystać, podaję Wam przepis i link do wykonania tych pysznych ciastek. Pamiętajcie, że do wykroju świątecznych kształtów ciasteczek potrzebujecie multinarzędzi, które znajdziecie pod wieczkami świątecznej, limitowanej edycji słoików kremu Nutella. My już mamy serduszko, choinkę i gwiazdkę 😉
Enjoy!!
Zimowe markizy z kremem Nutella
-
250 g miękkiego masła
-
150 g cukru pudru
-
500 g mąki
-
1 jajko
-
1 laska wanilii
-
szczypta soli
-
200 g kremu Nutella®
-
multinarzędzia dostępne w limitowanej edycji słoików
Sposób przygotowania:
-
Przekrój laskę wanilii i wybierz ziarenka.
-
W misce połącz ze sobą miękkie masło, cukier puder, jajko, ziarna wanilii i szczyptę soli.
-
Miksuj delikatnie, do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj.
-
Uformuj z ciasta kulę i zwiń ją w folię.
-
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
-
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 równe części.
-
Rozwałkuj obie z nich na grubość około 3 mm.
-
Odłóż ciasto do lodówki na około 10 minut.
-
Wyjmij rozwałkowane ciasto z lodówki.
-
Okrągłą foremką (około 6 mm) wykrój ciastka z obu części ciasta.
-
Korzystając ze specjalnych świątecznych narzędzi Nutella®, wykrój okienko w połowie ciastek.
-
Piecz ciastka na blasze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Gdy już będą miały złoty kolor, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Napełnij rękaw cukierniczy kremem Nutella®.
-
Posmaruj kremem każde ciastko bez wyciętego wzoru.
-
Następnie przykryj wykrojonym ciastkiem krem i gotowe.
Dodaj komentarz