Nie bój się czekolady…

Kategoria: Ojcostwo Opublikowano: 14 kwietnia 2015,

Gorzka, to moja ulubiona czekolada i właściwie jedyna słodycz, na który sobie pozwalam. Wcześniej omijałem szerokim łukiem takie rarytasy i słodkie przyjemności odkładałem na bok. Nie było to mądre posunięcie, wynikające oczywiście z mojej niewiedzy. Jak wiadomo cukier żywi nasz mózg, więc co jak co, ale o tę część ciała warto zadbać. W końcu nie tylko mi jest potrzebna w codziennym życiu. Warto więc o nią zadbać. Cukier jest potrzebny naszemu organizmowi i to nie tylko dla poprawy nastroju, ale także dla zdrowia. Czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

gorzka-czekoladaWiadomo, że są różne czekolady gorzkie, i jak wejdziecie do sklepu, to z półek będą wyłaniały się niezliczone ilości „zdrowych” gorzkich czekolad. Pamiętać jednak należy, im więcej kakao, a mniej cukru, tym lepiej.  W zależności od producenta, na rynku są one dostępne z różną zawartością kakao. Najlepsze są te, które  zawierają go od 70% i więcej.

Czekolada gorzka jest bardzo dobrą opcją przed treningiem, kiedy sił brak, a pogoda za oknem nie daje bodźca do działania.

Temat ten postanowiłem trochę przeanalizować, poczytać i podzielić się nim z Wami, tak jak moi znajomi dzielą się ze mną swoimi spostrzeżeniami odnośnie kuchni. Oto czego się dowiedziałem:

Gorzka czekolada ma wiele zalet:

-zawiera m.in.: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, jednocześnie zawiera mało cukru, dlatego stanowi doskonałe źródło energii,

-regularne spożycie prawdziwej, dobrej czekolady gorzkiej, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia,

– pomaga w myśleniu, bo zawiera związki, które pobudzają do pracy mózg, dlatego kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację i pamięć,

– jej niski indeks glikemiczny, nie powoduje nadmiernego wydzielania insuliny,

– zapobiega niektórym chorobom serca, kakao zawiera bardzo dużą ilość flawonoidów, które pozytywnie wpływają na zły cholesterol, chroniąc przed miażdżycą i nowotworami,

-jest dobra przy przeziębieniu, kiedy towarzyszy mu kaszel, z uwagi na zawartość teobrominy, dzięki tej substancji pobudza także prace nerek i skutecznie oczyszcza jako środek moczopędny,

– wzmacnia serce, dzięki zawartym w ziarnach kakaowych polifeonolom, które obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca (wg naukowców osoby, które regularnie jedzą gorzka czekoladę, 50% rzadziej umierają na zawal, a co najważniejsze, poza walorami smakowymi (choć niektórzy jej nie znoszą) i pozytywnym wpływem na zdrowie- poprawia nam się również nastrój!:)

Nie więcej

Należy jednak pamiętać, a potwierdzają to badania, codzienne spożywanie około 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady nie tylko nie wpływa negatywnie na zdrowie, ale zapobiega rozwojowi chorób serca, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Gorzka to najzdrowsza odmiana czekolady, ale pamiętajmy- czekolada to słodycz, zawiera sporo tłuszczu, dlatego trzeba ją jeść z umiarem. Jak głosi klasyk, lepszy niedosyt niż przesyt.

Tekst: Michał Będźmirowski

Zdjęcia: Michał Będźmirowski