Poprzedni Następny

#Lindt…i wszystko jasne…tzn. słodkie…

Inspirujące spotkanie z Maitre Chocolatier

W zeszłym tygodniu, na zaproszenie marki Lindt, mieliśmy niezwykłą przyjemność, uczestniczyć w kolacji z Mistrzem Czekolady Lindt, Stefanem Bruderem, który jest Maitre Chocolatier Lindt, od 16 roku życia zaangażowany w sztukę tworzenia czekolady. Swoją karierę zaczynał jako praktykant w cukierni niedaleko Zurychu. Następnie studiował sztukę i design oraz technologię żywności. Na co dzień stara się łączyć te dwie dziedziny: kreatywność i wiedzę. A ponieważ czekolada to jego pasja od kilku lat pracuje w gronie wybitnych Mistrzów Czekolady Lindt, gdzie tworzy unikalne smaki gorzkiej czekolady Lindt Excellence.

Spotkanie z pasjonatem czekolady i autorytetem we wszystkich kwestiach dotyczących czekolady było dla nas niezwykle inspirujące, bo to właśnie Mistrzowie odpowiadają w Lindt za opracowanie nowych receptur czekolad. Kolacja odbyła się w bardzo kameralnym gronie w pięknym wnętrzu Restauracji Opasły Tom.

Dla gości zostało przygotowane specjalne menu, oczywiście z czekoladą. Być może zainspiruje Was to menu, dlatego podzielę się z Wami tym, jakich specjałów mieliśmy okazję spróbować. Przystawka składała się z  przepysznych smażonych boczniaków królewskich z marynowanymi grzybkami shimenji, olejem czekoladowym z użyciem Lindt Excellence 85% oraz sosem z sera Lazur.

Danie główne do wyboru: dzik w sosie czekoladowym z użyciem Lindt Excellence 99%, piklowane purpurowe marchewki, kalettes z patelni, zielony sos lub wolno pieczony bakłażan, sos czekoladowo-rozmarynowy z użyciem Lindt Excellence 90%, palone cebule, mus z fasoli. Dania wykwintne i zachwycające niesamowitym połączeniem z czekoladą Lindt. Zwieńczeniem był deser, na który zaserwowano ganasz czkeoladowy z użyciem Lindt Excellence 70%, sos z czerwonych pomarańczy i kruszonką czekoladową.

Pozwólcie, że teraz krótko o samej czekoladzie Lindt Excellence, znanej i uwielbianej przez nas wszystkich.

Czekolada Lindt Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Owocem szeroko zakrojonych eksperymentów z najwyższej jakości ziarnami kakaowca pochodzącymi z Ekwadoru, Madagaskaru, Ghany i Wysp Karaibskich była tabliczka czekolady 70% kakao. Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence, bo „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada.

Od czasu tej pierwszej tabliczki, wszystkie odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Skupiona degustacja Lindt Excellence uwrażliwia zmysły również na inne wyrafinowane przyjemności życia, zapewniając najwyższej klasy wrażenia zmysłowe, które otwierają umysł i zabierają konesera w podróż do nowych krain kulinarnych doznań.

Być może… zastanawiacie się, dlaczego kakao jest takie ważne w czekoladzie? Otóż okazuje się, że odmiany kakao, jego selekcja, łączenie ze sobą różnych odmian, mają podstawowy wpływ na smak czekolady. Niezwykle ważne są tu także same procesy zbierania zbiorów od suszenia, fermentacji, prażenia, mielenia i konszowania.

Być może… zastanawiacie się, czym różnią się czekolady z wysoką zawartością kakao? Otóż nie tylko procentową zawartością kakao i cukru. Nie, różnią się rozpływaniem się w ustach, dodatkami takimi jak wanilia, prażona kawa, nuty dymne itd. Ponadto różnią się intensywnością smaku kakao, która może być różnie odbierana i nie zawsze wyższa procentowa zawartość kakao powoduje gorzki smak czekolady. W Lindt każda gorzka czekolada ma inny profil smakowy.

Być może… zastanawiacie się, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Zdrowa czekolada to przede wszystkim zdrowa przekąska, idealny dodatek do wypieków i innych potraw. A poza tym jest idealna na chwilę relaksu i doskonały towarzysz do kawy, herbaty i wina, o czym mieliśmy okazję przekonać się podczas degustacji różnych rodzajów wina z różnymi smakami czekolady Lindt. Niesamowite doznania smakowe gwarantowane!

*Post przygotowany we współpracy z marką Lindt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

POWIĄZANE POSTY

Modny Tata to blog nie tylko o byciu Ojcem, to blog o życiu w rodzinie, o wytrwałości i wartościach. Modny Tata to nie jest puste hasło, modny Tata to ktoś taki jak każdy z nas..