Poprzedni Następny

#wspólny czas…

Przedświąteczny czas… najpiękniejsze wspomnienia…

Ten czas… magia świateł, kolorów, zapach pomarańczy i świątecznych wypieków. Wiecie, że takie reminiscencje z dzieciństwa zostają nam na całe życie? Zapachy potrafią przywoływać najpiękniejsze momenty i powodują ciepło na serduchu 🙂 Taki jestem sentymentalny, czasem 😉

Pamiętam, że jako dziecko ogromnie ceniłem sobie ten rodzinny czas, zakup choinki i przedświąteczne przygotowania. Dziś, mając swoją rodzinę doceniam to i staram się, by takie właśnie były nasze Święta. To, co szczególnie utkwiło mi w pamięci, to świąteczne pieczenie ciastek, które, także w naszym domu, stało się już tradycją 🙂

W tym roku zaczęliśmy od zimowych markiz z kremem Nutella. Chyba nie muszę Wam mówić, że są oszałamiająco pyszne 🙂

To, co na pewno Wam się spodoba, to fakt, że przepis jest bardzo łatwy i szybki, a przy tym można do przygotowania zaprosić całą rodzinę lub znajomych i mieć naprawdę fajną zabawę!

Abyście także Wy mogli skorzystać, podaję Wam przepis i link do wykonania tych pysznych ciastek. Pamiętajcie, że do wykroju świątecznych kształtów ciasteczek potrzebujecie multinarzędzi, które znajdziecie pod wieczkami świątecznej, limitowanej edycji słoików kremu Nutella. My już mamy serduszko, choinkę i gwiazdkę 😉

Enjoy!!

Zimowe markizy z kremem Nutella

  • 250 g miękkiego masła

  • 150 g cukru pudru

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 laska wanilii

  • szczypta soli

  • 200 g kremu Nutella®

  • multinarzędzia dostępne w limitowanej edycji słoików

Sposób przygotowania:

  • Przekrój laskę wanilii i wybierz ziarenka.

  • W misce połącz ze sobą miękkie masło, cukier puder, jajko, ziarna wanilii i szczyptę soli.

  • Miksuj delikatnie, do uzyskania kremowej konsystencji.

  • Dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj.

  • Uformuj z ciasta kulę i zwiń ją w folię.

  • Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 równe części.

  • Rozwałkuj obie z nich na grubość około 3 mm.

  • Odłóż ciasto do lodówki na około 10 minut.

  • Wyjmij rozwałkowane ciasto z lodówki.

  • Okrągłą foremką (około 6 mm) wykrój ciastka z obu części ciasta.

  • Korzystając ze specjalnych świątecznych narzędzi Nutella®, wykrój okienko w połowie ciastek.

  • Piecz ciastka na blasze przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Gdy już będą miały złoty kolor, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

  • Napełnij rękaw cukierniczy kremem Nutella®.

  • Posmaruj kremem każde ciastko bez wyciętego wzoru.

  • Następnie przykryj wykrojonym ciastkiem krem i gotowe.

Voilla 🙂

Przepis dostępny TUTAJ 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

POWIĄZANE POSTY

Modny Tata to blog nie tylko o byciu Ojcem, to blog o życiu w rodzinie, o wytrwałości i wartościach. Modny Tata to nie jest puste hasło, modny Tata to ktoś taki jak każdy z nas..